Historielektion

Jag tycker om att läsa bakgrunden eller historien kring olika byggnader eller orter. Därför gillar jag att besöka äldre städer. I sommar besökte vi Varnhem. Orsaken var för att min morfarsfarfar var född där, byggde ett torp och dog där.

Vi besökte först Varnhemsklosterkyrka. Här kände man verkligen historiens vingslag. Såg ett årtal på en grav – anno 1571. Det är verkligen länge sedan. Min morfarfarfar är begravd där, men hans gravsten finns inte kvar. Han var ju inte den person som hade en stor sten. Han var soldat och inte en “viktig” person, men hans soldattorp fanns däremot kvar. Det torp han byggde 1848.

Men Varnhem är gammalt. Den första kyrkan byggdes här redan år 1040. Dessutom har man här funnit de äldsta spåren av kristendom i Sverige. De är dessutom så tidiga att det gett bevis på att kristnandet skett 100 år tidigare än man tidigare trott. Så Varnhem har mycket spännande historier i sin jord.

Men att se soldattorpet som Lars Svensson Larm byggde 1848 var ändå för mig väldigt speciellt. Det är en konkret historia om en man som är min anfader. Vad jag minns av historien, så föddes han på fattighuset i Varnhem och dog i sitt eget torp 1848.

Förresten så får bara äldste sonen ärva soldatnamnet. Så min morfarsfar tar sig istället namnet Ljunglöf, troligen från byn där soldattorpet stod. Ljungstorp. Han åker till Lappland som missionär. Det passar väl bra när han föddes i orten där Sveriges kristendomshistoria troligen började.

Vill du veta när nästa blogginlägg kommer. Anmäl dig här!

Du kanske också gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *