Duger du – så duger jag.

Det finns en sång som vi ofta sjöng med barnen i kyrkan. “Du är du och du duger.” Den sången tänkte jag på när jag lyssnade på Sofia Sarenbrants sommarprogram. Hon blev sexuellt utnyttjad som barn och kände skuld för att hon inte sagt ifrån. Men hon var ju bara ett barn.

Vi har alla olika orsaker varför vi inte tycker att vi duger. Det kan vara föräldrarna som fått oss att känna oss mindre värde. Det kan ha varit klasskamrater eller arbetskamrater som mobbade. Det kan ha varit, chefer, lärare eller den person vi levde, lever med.

Många är vi som lever med ett dåligt självförtroende. Ja, jag hör till dem. Kan jag duga, räcker jag till? Det finns så många andra som är bättre. Men vi har alla ett värde. Vi duger och vi är värdefulla. Min favoritpsalm är just psalmen “Du vet väl om att du är värdefull.”

Om du frågar någon vad hon/han är duktig på kommer många att tveka. Kan man säga att man är duktig på något? Är det inte skryt? Måste man inte vara bäst för att säga att man är duktig?
Nej, du kan vara duktig trots att du inte är bäst. Du kan vara duktig att lyssna. Du kan vara bra att peppa andra människor, du kan vara duktig att berömma eller bra på att stå för dina åsikter. Vad är du bra på? Vad är jag bra på? Jag tror jag är bra på att fantisera. Jag tycker om att lyssna. Det innebär nog att jag är bra på det.

Men jag behöva jobba mer med att jag duger och är värdefull, men jag försöker. Men jag är duktig att försöka!
Känner du dig som en groda eller en blomma? Som grodan som hoppar undan utmaningar eller tillåter du dig att blomma ut?

Du kanske också gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *