Ett trådlöst nätverk kan bli en riktig huvudvärk om man inte ser till så att det säkras upp ordentligt.

Trådlösa nätverk blir allt vanligare då man vill slippa en massa kabeldragning mellan sina datorer. Ett trådlöst nätverk använder sig oftast av en router med stöd för trådlöst nätverk. Datorernas kommunikation går då via radiovågor. Tyvärr får man även ett par nya problem på halsen då man går från kommunikation via kablar till trådlös kommunikation. Eftersom det trådlösa nätverket baseras på radiovågor finns det även möjlighet för utomstående att komma åt och använda nätverket utan att man märker det.

Hur skyddar jag mig då?

Det finns ett antal olika saker man kan göra för att skydda sig när man använder trådlösa nätverk. Till skillnad mot ett traditionellt trådbundet nätverk öppnar sig ett antal säkerhetsrisker när du använder dig av trådlösa nätverk. Det främsta och bästa skyddet är att användaren har grundläggande kunskap i hur det fungerar och känner till de risker som finns.
Kryptera
Det viktigaste rådet är att du aktiverar kryptering i ditt nätverk. Det finns olika standards för detta och den du bör välja är WPA. Läs i användarhandboken hur du aktiverar krypteringen. Principen för aktiveringen av kryptering är att ange ett eget namn på nätvereket (SSID), välja typ av kryptering (WPA) och även ange sitt hemliga lösenord för denna kryptering (samma inställningar ska sen göras i den/de dator(er) som ska anslutas.
Stäng av
Se till att din accesspunkt eller trådlösa router är avstängd när du inte inte använder nätverket, så kan ingen komma åt det då i alla fall.
Personliga inställningar
Se till att även ändra lösenord för att logga in på routern för att ändra inställningar (se även ett av mina tidigare råd om detta).
MAC-adresser
Du kan även ha möjlighet att bestämma vilka datorer som får ansluta till ditt nätverk. Eftersom varje nätverkskort har ett unikt ID (MAC-adress), kan du ange vilka MAC-adresser som får ansluta sig till ditt nätverk.

Här kommer länkar till de vanligaste tillverkarna av routrar:

  1. D-link
  2. Netgear
  3. Linksys
  4. Zyxel
  5. Belkin
  6. 3Com

Titta efter ”support” och sök igen din routers dokumentation och beskrivning för hur man skydar sitt ntverk. Glöm inte att skriv ned nyckeln/lösenordet så du inte glömmer bort det då du ska ansluta en ny dator till det trådlösa nätverket.

Lycka till med ditt datoranvändande!

/Bosse