Vad är en router? Jo, det är en låda som man ansluter till sitt bredbandsuttag för att flera datorer ska kunna ansluta sig samtidigt mot Internet. En del lådor gör att man kan koppla upp sin dator trådlöst mot Internet (de brukar ofta heta något med Wireless, WiFi).

Samtidigt som de gör det möjligt att flera datorer kan koppla upp sig samtidigt, så skyddar de dessa datorer mot intrång från Internet på ett liknande sätt som den brandvägg som finns inbyggd i Windows.

Det finns ett antal olika inställningar som man kan göra på dessa routrar. Inställningarna kommer man oftast åt m h a webbläsaren. För att skydda dessa inställningar måste man logga in först. Problemet med detta är att många routrar levereras med ett standardlösenord (som är samma för en leveratör) och byter man inte ut detta mot ett eget lösenord kan hackers ganska enkelt komma åt routern och logga in på den och ändra inställningarna. T ex kan de då ändra så att du istället för att komma till www.dinbank.se kommer till www.hackernsbankkopia.com och på det sättet lura av dig bankinformation eller kreditkortsinformation, som de sen kan använda själva.

Det är därför viktigt att du ändrar lösenordet så att detta inte riskerar att hända.

Här kommer länkar till de vanligaste tillverkarna av routrar:

  1. D-link
  2. Netgear
  3. Linksys
  4. Zyxel
  5. Belkin
  6. 3Com

Titta efter ”support” och sök igen din routers dokumentation och beskrivning för hur man ändrar lösenordet. Skriv ned lösenordet så du inte glömmer bort det om du behöver loga in i routern senare.

Lycka till med ditt datoranvändande!

/Bosse